Ik weet als geen ander hoe het is om Italiaans te leren. Zelf begon ik heel wat jaartjes geleden met Italiaans studeren en hoewel ik natuurlijk inmiddels vloeiend Italiaans spreek, is dat leren eigenlijk nooit opgehouden. Zelfs nu kom ik nog weleens een nieuw woord tegen en vraag ik om uitleg aan mijn Italiaanse man (die dan bijna altijd het antwoord weet ;). Want zo is het nu eenmaal met een taal, je kunt altijd wat bijleren.

Ik begon mijn studie Italiaans als een behoorlijke perfectionist. Eigenlijk wilde ik het liefst eerst vloeiend zijn, voordat ik ook maar een zin uitsprak. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. Want het best leer je een taal door te doen en door fouten te maken. Alleen door te durven, te proberen en door de feedback van je docent of je Italiaanse buurman kun je je Italiaans verbeteren.

Ik heb het altijd lastig gevonden om fouten te maken, maar omdat ik nu eenmaal weet dat ik van mijn fouten het meest leer, oefen ik mezelf in imperfectie. Zo vond ik het behoorlijk eng om de eerste filmpjes te maken die bij deze taallesserie hoort. Die filmpjes zijn natuurlijk alles behalve perfect, maar Che me ne importa! Het gaat erom dat jullie er wat van leren!

Tellen van 0 tot en met 20

Deze les gaan we leren tellen. We beginnen met de getallen 0 tot en met 20. Omdat het fijn is om gelijk de uitspraak te leren, krijgen jullie dit keer het filmpje er meteen bij. Maar probeer eerst de getallen zelf eens op te lezen:

0 – zero
1 – uno
2 – due
3 – tre
4 – quattro
5 – cinque
6 – sei
7 – sette
8 – otto
9 – nove
10 – dieci
11 – undici
12 – dodici
13 – tredici
14 – quattordici
15 – quindici
16 – sedici
17 – diciassette
18 – diciotto
19 – diciannove
20 – venti

Let ook op de omkering van dici vanaf 17 (diciassette).

Kijk dan nu naar het filmpje en zeg de getallen na.
En ja, ik had voor het opnemen van het filmpje mijn laptop moeten opladen, maar gezien het thema van vandaag heb ik het maar zo gelaten. 😉

 

Schrijf nu de onderstaande getallen uit of lees ze op ZONDER te spieken:
3, 5, 17, 13, 7, 11, 18, 20, 9, 1, 4, 0, 14, 6, 15, 2, 19, 8, 12, 10, 16.

Succes!

Heb je vragen op opmerkingen naar aanleiding van deze les? Of is er iets anders dat je graag zou willen weten? Laat een reactie achter! We reageren er graag op!