Il presepe, una tradizione secolare

Il presepe (of presepio), de kerststal, is een interessant voorbeeld van de Italiaanse volkstraditie. Men weet niet meer precies wat de oorsprong ervan is. Zo zegt men dat paus Sixtus III in 432 in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome een kerststal liet nabouwen zoals in Bethlehem, maar de meeste Italianen koppelen de traditie aan San Francesco d’Assisi (Franciscus van Assisi) die in 1223 de eerste kerststal liet opvoeren na daarvoor toestemming te hebben gevraagd aan paus Onorio III.

Het interessantste aspect ervan is niet eens de kerststal zelf (met Maria, Jozef en het kindje Jezus), maar de hele reeks personages en ambachten rondom de hoofdscène. Zo vind je in de Italiaanse kerststal verloren beroepen, zoals l’arrotino (de messenslijper), il pastore (de herder), de kippenverkoper en de varkensverkoper. Andere typische figuren zijn ambachtslieden als smeden en metselaars. Verder vind je er boeren, bakkers, fluitisten of andere muzikanten, soms zelfs soldaten en ook de dieren zijn goed vertegenwoordigd.

Bijzonder is met name ook de presepe vivente (levende kerststal), waar de typische kerstfiguren worden uitgebeeld door echte mensen in historische kleding. Je kunt de meest prachtige levende kerststallen vinden in Italië op prachtige locaties. Bijvoorbeeld de levende kerststal van Sutera op Sicilië, tussen de huizen in het historische centrum van de van oorsprong Grieks-Byzantijnse stad. In Campanië, waar de kersttraditie bijzonder diepgeworteld is, worden elk jaar zeer grote presepi viventi georganiseerd. De beroemdste vind je in Morcone, in de provincie Benevento, waar je de merkwaardige “presepe nel presepe” kunt bewonderen.

Italiaanse kerststalfiguren

Opdracht 1. Quanti personaggi riconosci? 

 

Herken je de figuren? Abbina ogni personaggio con il numero corrispondente (match de namen met het bijbehorende nummer).
A. Il pastore
B. L’asino
C. Maria (La madonna)
D. Giuseppe
E. Gesù bambino (o bambin Gesù)
F. I re magi
G. Il bue

Opdracht 2. Luister naar dit traditionele kerstlied gezongen door Andrea Bocelli en probeer de ontbrekende woorden in te vullen. Onder het Italiaanse liedje staat de Nederlandse vertaling. 

Tu scendi dalle stelleO Re del ______E vieni in una ______Al freddo al _____E vieni in una _____Al ______ al gelo

O _______ mio DivinoIo ti ______ qui a tremarO Dio BeatoAhi, quanto ti costòL’avermi amato!Ahi, quanto ti costòL’avermi amato!

A te, che sei del _______Il CreatoreMancano panni e _______O mio Signore!Mancano panni e _______O mio Signore!

Caro eletto PargolettoQuanto questa povertàPiù mi innamora!Giacché ti fece amor_________ ancora!Giacché ti fece amor_________ ancora!

 

Je komt naar beneden van de sterren
O Koning van de Hemel
En kom in een grot
In de kou en de vorst
En kom in een grot
In de kou en de vorstO mijn goddelijk kind

Ik zie u hier beven
O gezegende God
Hoeveel heeft het u gekost?
Om van me gehouden te hebben!
Hoeveel heeft het u gekost?
Om van me gehouden te hebben!Jij, die van de wereld bent
De Schepper,
Er missen doeken en vuur
O mijn Heer!
Er missen doeken en vuur
O mijn Heer!

Lieve uitverkoren jongen
Deze armoede maakt
dat ik nog meer van je houd!
Omdat de liefde je
weer arm maakte!
Omdat de liefde je
weer arm maakte!

Andrea Bocelli is zeker een van de meest geliefde zangers uit Italië. Tu scendi dalle stelle is een zeer populair liedje en iedereen van Noord tot Zuid kent het. Hopelijk vond je het liedje mooi en kon je de woorden goed horen (je vindt ze hieronder voor als je het lastig vond ;)!

cielo – fuoco (x2) – vedo – bambino – grotta (x2) – pover (x2) – gelo – mondo – freddo