De taalles van vandaag gaat over het thema film. We zitten nu eenmaal veel thuis in deze rare tijd met weinig sociale afleidingen. Wat kan je dan beter doen dan je Italiaans verbeteren met een goede serie of film? ūüôā

Italiaanse films voor thuis en in de bioscoop
Ik heb weer heel lief hulp gekregen van oud-cursiste Daphne voor deze taalles, die voor ons op zoek is gegaan naar Italiaanse films en series op Netflix en in het filmhuis. Zo hoef je je de komende tijd in ieder geval niet te vervelen!

Filmvocabulaire

Daarnaast ga je je woordenschat uitbreiden met betrekking tot het thema film. Ik maak van de gelegenheid gebruik om je wat uitleg te geven over een aantal mannelijke en vrouwelijke vormen van het zelfstandig naamwoord.

1. Trama – cinema – tema – dramma
Het Italiaanse woord voor ‘plot’ is¬†trama.¬†Het woord eindigt op een -a en is vrouwelijk (la trama), zoals je zou verwachten bij een woord op een -a. Toch bestaat er een grote groep mannelijke woorden op¬†ma, zoals¬†il cinema¬†(de bioscoop),¬†il problema¬†(het probleem),¬†il tema¬†(het thema) en¬†il dramma¬†(het drama). Dit zijn vaak woorden van Griekse of buitenlandse oorsprong.

2. Protagonista – regista
Het woord voor ‘hoofpersoon’ is¬†protagonista. Voor woorden op¬†ista geldt dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk kunnen zijn en in het enkelvoud altijd eindigen op -ista. Dus bijvoorbeeld¬†il regista¬†of¬†la regista¬†(een mannelijke of juist vrouwelijke regisseur). In het meervoud hebben deze woorden wel een apart mannelijk en vrouwelijk meervoud, dus:¬†i protagonisti, i registi¬†(mannelijk meervoud) en¬†le protagoniste, le registe¬†(vrouwelijk meervoud).

3. Attore – attrice
Veel beroepen hebben de uitgang -tore voor de mannelijke variant met de vrouwelijke uitgang -trice. Bijvoorbeeld:¬†l’attore¬†en¬†l’attrice¬†(acteur, actrice) of¬†lo scrittore¬†en¬†la scrittrice¬†(schrijver, schrijfster).

4. Serie – genere
En hoe zat het dan ook alweer met woorden die eindigen op een -e? Die zijn soms vrouwelijk, bijvoorbeeld la serie televisiva (de televisieserie) en soms mannelijk, bijvoorbeeld il genere (het genre).

Woordzoeker

Weet jij trouwens welke benaminingen de Italianen gebruiken voor de verschillende (film)genres? Je kunt er 10 vinden in de onderstaande woordzoeker! Ik ben benieuwd of je ze allemaal vindt.
Onderaan deze taalles geef ik je de antwoorden.

Italiaanse films en series

Dan nu de lijst met Italiaanse films (1 t/m 8) en series (9 t/m 13)!

1. Il grido (nu in filmhuis Den Haag)
Het zware leven van Aldo die werkt in een suikerfabriek in de Po-vallei in Noord-Itali√ę. Fabrieksarbeider Aldo (Steve Cochran) woont al jaren samen met de getrouwde Irma (Alida Valli) en heeft samen met haar een dochtertje, Rosina. Irma’s echtgenoot is tijden geleden naar Australi√ę vertrokken om een baan te vinden. Als Irma te horen krijgt dat hij is overleden, weigert ze alsnog met Aldo te trouwen. Ze be√ęindigt de relatie.

Samen met Rosina besluit Aldo op reis te gaan op zoek naar een nieuwe vrouw. Geen van de vrouwen die hij onderweg ontmoet Рzijn ex Elvia, de weduwe Virginia of prostituée Andreina Рkan hem Irma doen vergeten. Aldo besluit terug te keren, maar Irma blijkt een baby te hebben..

2. Caffè Sospeso (documentairefilm РNetflix)
In Napels bestaat al sinds jaar en dag de traditie van de caffè sospeso: koffie in de wacht. Als je één caffè bestelt, kun je twee kopjes koffie afrekenen. Het tweede kopje, de sospeso, kan dan later op de dag door een Napolitaan die zich geen kopje koffie kan veroorloven, worden gedronken. De traditie is ontstaan in de crisisjaren na de Tweede Wereldoorlog. Kun je je voorstellen hoe gelukkig iemand toen kon worden van de woorden: wil jij een kopje koffie? De caffè sospeso heeft levens veranderd.

3. Benvenuto presidente (politieke comedy – Netflix)
Giuseppe Garibaldi is een bescheiden maar optimistische bibliothecaris in een klein stadje in Lombardije. Daar houdt hij zich vooral bezig met lezen en kinderen in aanraking brengen met cultuur. In Rome benoemen gefrustreerde Italiaanse politici een historische figuur, Giuseppe Garibaldi, als nieuwe (schijn)president. Maar zo bombarderen ze zijn huidige naamgenoot plots tot president. Giuseppe komt opeens middenin de hectische en harde wereld van de Italiaanse politiek terecht. Als hij door zijn goede daden de steun van het volk krijgt, willen de gevestigde partijen hem weghebben.

4. 18 regali (drama – Netflix)
Elisa is pas veertig als ze sterft aan een ongeneeslijke ziekte. Ze laat haar man en jonge dochter alleen achter. Voordat haar hart stopt, vindt Elisa een manier om dicht bij haar dochter te blijven: een cadeau voor elke verjaardag tot ze volwassen is.

5. Natale a 5 stelle (comedy – Netflix)
De Italiaanse premier en zijn minnares (en politieke tegenstander) gaan op reis naar Hongarije voor een officieel bezoek. In hun hotelsuite treffen ze een lijk aan. Daarop raken ze verwikkeld in een reeks komische situaties waarin ze een schandaal proberen te voorkomen.

6. Sulla mia pelle (biografie – Netflix)
Het waargebeurde verhaal achter een van de meest controversi√ęle Italiaanse rechtszaken in de afgelopen jaren. Stefano Cucchi wordt gearresteerd voor een klein misdrijf. Na zijn vreselijke week in hechtenis is zijn gezin voor altijd veranderd.

7. A casa tutti bene (comedy – op Dvd of Blu-ray)
Een familie komt samen op een prachtig eiland om de bruiloft te vieren van een oom en tante. Het feest is een succes maar wanneer iedereen de volgende dag naar huis wil steekt er een storm op waardoor de boot niet kan varen. Als de familieleden langer samen vast zitten blijken er allerhande geheimen de kop op te steken wat leidt tot grote spanningen.

8. La vita davanti a sé (drama Рkomt op 13 november uit)
Rosa is eigenares van een kinderdagverblijf en wordt op een dag door de twaalfjarige Momo bestolen. Desalniettemin neemt ze de jongen onder haar hoede. De twee raken aan elkaar gehecht, omdat ze allebei gebukt gaan onder hun verleden: Momo worstelt met het leven als straatjochie, Rosa heeft de holocaust overleefd.

Italiaanse series (5 stuks)

9. Il processo (crime – Neflix)
Een groep personen is betrokken bij de brute moord op Angelica, een 17-jarig meisje dat betrokken is bij iets groters dan henzelf: de aanklager Elena Guerra, die ontdekt dat ze onlosmakelijk dicht bij het slachtoffer staat; Ruggero Barone, de ongebreidelde advocaat die deze rechtszaak als de kans van zijn leven beschouwt; Linda Monaco, de enige beklaagde, die erop staat haar onschuld te claimen.

10. Curon (thriller – Netflix)
Anna is net teruggekeerd naar Curon, haar geboorteplaats, samen met haar tiener-tweeling, Mauro en Daria. Wanneer Anna op mysterieuze wijze verdwijnt, moeten de jongens op zoek gaan naar de geheimen achter de ogenschijnlijke rustige stad en oog in oog te staan ‚Äč‚Äčmet een kant van hun familie die ze nog nooit eerder hebben gezien.

11. Nero a metà (misdaad РNetflix)
Inspecteur Carlo Guerrieri, een ervaren politieagent uit Rome, krijgt als partner een beginneling toegewezen die is geboren in Ivoorkust maar opgegroeid in de hoofdstad.

12. Baby (drama – Netflix)
Baby vertelt het ‚Äėcoming of age‚Äô verhaal van verschillende tieners op een middelbare school, die zich willen afzetten tegen de gevestigde orde. De serie speelt zich af in Parioli, Rome, en werd ge√Įnspireerd door een schandaal dat daar in 2013 plaatsvond, toen verschillende welgestelde tieners zich lieten prostitueren om aan meer geld voor luxe spullen te komen.

13. Luna nera (drama – Netflix)
Itali√ę (1600) Hades, een 16-jarige vroedvrouw, wordt beschuldigd van hekserij na de mysterieuze dood van een pasgeboren baby. Na verbannen te zijn uit haar stad, zoekt ze haar toevlucht bij een mysterieuze gemeenschap van vrouwen die allen vervolgd worden omdat ze als heksen worden beschouwd. Hades zal echter worden gedwongen om een beslissing in haar leven te nemen: kiezen voor de liefde van Peter, de zoon van het hoofd van de heksenjagers, of het vervullen van haar bestemming en haar gemeenschap redden.

Tot slot de genres die je kunt vinden in de woordzoeker:

  • commedia
  • film comico
  • film di guerra
  • thriller
  • documentario
  • film d’avventura
  • film drammatico
  • film bibliografico
  • film di fantascienza
  • film horror