Giochiamo a Tombola!

Italianen spelen tradititegetrouw met Kerst en Oud en Nieuw het spel Tombola: het is een soort Bingo, maar dan helemaal Italiaans. In januari hadden we bij Lettere een Tombola-avond om samen het nieuwe jaar in te luiden. Om vast in de Italiaanse spel-sfeer te komen, ging de taalles over uitdrukkingen en woorden die je gebruikt als je een spel speelt met Italianen. Denk aan: ‘Het is mijn beurt’, ‘Pak een kaart’, ‘Sla een beurt over’. Door middel van een WRTS-lijst in deze taalles kun je de woorden en zinnen ook echt leren.

Succes!

Spelletjes spelen

Wat spelen de Italianen eigenlijk zoal behalve Tombola? Italianen spelen graag kaartspelletjes. Ze hebben behalve de kaarten die wij kennen de zogenaamde carte napoletane (Napoletaanse kaarten) waarmee ze verschillende spelletjes spelen. De bekendste spellen zijn: Scopa, Briscola en Tressette. Een ander bekend en echt Italiaans spel is Il mercante in Fiera.

Maar goed, dan zit je ineens aan tafel met een stel Italianen voor een potje Scopa of natuurlijk Tombola. Toch wel handig als je dan wat basisspel-woorden en -zinnen kent.

Hier komen een aantal belangrijke:

Het is mijn beurt:
E’ il mio turno.
of:
Tocca a me!

Gooi met de dobbelsteen:
Tira il dado!

Pak een kaart:
Pesca una carta!

Speciaal bij Tombola zeg je dit als je nog één getal mist:
Sto per uno!
Of twee:
Sto per due!

Als je een kaartspelletje speelt dan is het in Italië erg belangrijk dat degene die naast de persoon zit die schudt en deelt, de helft van het stapeltje kaarten optilt (de stapel door midden deelt), zodat de deler niet kan valsspelen. Als je de opdracht krijgt om dit te doen dan hoor je:
Taglia il mazzo!

En dit neemt men erg serieus! Dus laat een Italiaan niet horen dat het wel ok is omdat je hem wel vertrouwt. 🙂

Wil je deze en nog andere woorden (delen, een beurt overslaan, schudden, etc.) uit je hoofd leren, klik dan hier voor de WRTS-lijst. Je kunt dit doen met een gratis account, dus het kost je niks en werkt echt goed!

En wil jij ook een keer een Tombola-avond meemaken bij Lettere? Je bent in januari weer van harte welkom!