Fare colazione, oftewel ontbijten, doen Italianen heel anders dan wij. Laten we eens kijken aan de hand van de bovenstaande plaatjes wat Italianen zoal eten en drinken ’s morgens.

Ken jij de woorden in het Italiaans? Schrijf ze op en check daarna je antwoorden met dit lijstje eronder of match de woorden met de foto’s.

1. il cornetto
2. la crema di / alla nocciola
3. il miele
4. la marmellata
5. la spremuta d’arancia
6. i biscotti
7. il latte
8. i cereali
9. il cappuccino
10. il pane tostato
11. il tè
12. il caffè (espresso)

Zoals je ziet, eten Italianen, als ze al iets eten naast hun kopje espresso of caffellatte (dubbel f, dubbel ll en dubbel t!), vaak iets zoets als ontbijt. Voor kinderen is er warme melk met koekjes of bijvoorbeeld een stukje toast met nutella of marmellata. De thee staat er meer voor de vorm bij, want eigenlijk is koffie toch echt wel het ultieme ontbijtdrankje in Italië.

Ook is il bar nog steeds een populaire ontbijtlocatie. Even hup staand een snelle espresso (caffè) in de bar op weg naar het werk, soms met een cornetto erbij (al dan niet gevuld met crema, cioccolata of marmellata).

Zie in de onderstaande video het complete overzicht van het ontbijt van de Italianen!

 

Come ti piacciono le uova?

Voor wie toe is aan iets meer detail is de volgende oefening wellicht leuk. Weet jij hoe Italianen een gebakken ei, een hard of zacht gekookt ei of scrambled egg zeggen?

Het woord ei is op zichzelf al interessant in het Italiaans, omdat het mannelijk is in het enkelvoud (l’uovo) maar vrouwelijk in het meervoud (le uova) en dan ook nog eens eindigt op een -a.

Kijk naar de foto’s. Hoe zijn de eieren bereid?

Le uova…
ripiene – sode – alla coque – strapazzate – all’occhio di bue – la frittata

Preferisci una fetta di pane?

Voor jou liever ‘gewoon’ een boterham?

Wij zijn misschien eerder broodeters dan Italianen, maar oh wat kunnen ze lekker brood maken! Heel wat anders dan onze volkoren boterham.

Mocht je zin hebben om eens een echt Italiaans brood te maken, kijk dan maar eens naar deze video!

 

Heb je trek gekregen van deze taalles en smaakt het naar meer? Dan kun je op Netflix nog even doorkijken naar de documentaire E il cibo va.