Opdracht – Lees de onderstaande tekst over Kerst in Italië. Kun je de ontbrekende woorden invullen?

Als je er niet helemaal uitkomt, kun je kijken naar de leuke video eronder waarin bijna alle ontbrekende woorden langskomen! Je vind de antwoorden onder de video.

In Italië werd de traditie van de 1._______________ (kerstboom) pas bekend in de tweede helft van de negentiende eeuw dankzij koningin Margherita van Savoye, die er een in het Palazzo del Quirinale in Rome had. De trend verspreidde zich al snel over het hele land. De traditie is dat de boom wordt opgetuigd (optuigen = ‘ 2.________________________’) met kerstballen (‘ 3._____________________’), lichtjes (‘4._______________________’) en een piek (‘5._________________________’) op 8 december en elk jaar op 6 januari wordt weggehaald.

Naast de kerstboom wordt 8 december ook de 6.________________ (kerststal) neergezet.
In Roma, Genova en Sicilia is deze kerststaltraditie ver ontwikkeld, maar Napoli spant toch wel de kroon. In de 18e eeuw werden spectaculaire kerststallen gemaakt in opdracht van adellijke families. Leuk om te weten is dat bij de Napolitaanse kerststallen er steeds figuren bij komen: beeldjes van mensen die dat jaar in het nieuws hebben gestaan, windmolens, huisjes, kerken, stationnetjes en hoe leuk: een klein pizza-oventjes waarin een ‘vuurtje’ brandt. Kerststalletjes vind je in alle stadjes en steden in Italia in deze periode. In de Italiaanse kerken zijn vaak de mooiste te vinden. En naar goed Italiaans gebruik is er natuurlijk een behoorlijke competitie gaande over wie de mooiste kerststal heeft.

In Italië begint kerst officieel op la 7. __________________ (kerstavond). Met de familie wordt een gigantisch kerstmenu gegeten. Een zeven gangenmenu is hierbij niet ongewoon en bevat vaak veel visgerechten (una cena a base di 8.________________). Na dit kerstdiner vertrekt Iedereen geheel opgedoft naar de nachtmis of volgt deze op televisie, die natuurlijk wordt opgedragen door il Papa vanuit de San Pietro in Roma.

Natale
De Italianen vieren eigenlijk alleen eerste kerstdag (9.__________________). Tweede kerstdag heet 10.________________ waarbij velen naar buiten gaan op bezoek bij vrienden.

Eerste kerstdag vier je traditiegetrouw met familie. Bij het verwelkomen groet men elkaar met ‘11.__________________’ (fijne kerst). Deze feestdag staat geheel in het teken van eten. Samen met de familie eet men een uitgebreide lunch. Elke stad en/of regio heeft daarin zijn eigen tradities.

Typische zoetigheden die met Kerst gegeten worden zijn bijvoorbeeld: 12.__________________ (Noord-Italië, Verona), 13.___________________  (Noord-Italië, Milano) en 14. ____________________ (Sicilië).

Capodanno
Het vieren van capodanno (het begin van het nieuwe jaar) gaat in Italië om samenzijn met familie en gaat gepaard met veel (lekker) eten. Tijdens dit feest nemen we afscheid van het oude en verwelkomen we het nieuwe jaar.

Ook het vieren van het nieuwe jaar gaat gepaard met vele tradities, waaronder het uitbrengen van een toast (‘ 15.____________________ ‘) en het gezamenlijk eten van een (meergangen) diner met als afsluiting zoete nagerechten. Als de klok 12 uur heeft geslagen, wordt er getoast met 16._______________________ (mousserende wijn) waarbij 17.__________________ (druiven) worden gegeten.

Frasi di buon anno
In het nieuwe jaar wensen we ieder een 18.________________________ (gelukkig nieuwjaar). Wil je iets meer diepgang geven aan je nieuwjaarswens (frasi di buon anno), kijk dan eens of je onderstaande kunt vertalen!

Bollicine, bollicine, bollicine,
bacini, bacini, bacini,
la notte di San Silvestro
insieme a contare gli ultimi secondi che ci dividono
dal nuovo anno
Auguri Amore mio

Ti auguro un anno pieno di sorrisi, senza una lacrima. Ma se le lacrime ci saranno, che siano di felicità. Buon Anno.

Ti auguro 12 mesi di felicita, 52 weekend di serenita, 365 giorni d’amore, 8.760 ore di fortuna, 525.600 minuti di successo, 31.536.000 secondi di amicizia.

Antwoorden:

 1. albero di natale
 2. addobbare
 3. palline di natale
 4. luci di natale
 5. il puntale
 6. presepe
 7. vigilia di natale
 8. pesce
 9. Natale
 10. Santo Stefano
 11. Buon Natale!
 12. il pandoro
 13. il panettone
 14. il torrone
 15. fare un brindisi
 16. spumante
 17. uva
 18. Buon anno!