Maak kennis met de docenten

Over ons

Heb jij weleens les gehad van een totaal ongeïnspireerde docent? Of van een docent die vooral zichzelf graag hoort praten en die helemaal niet bezig is met wat jij nodig hebt? Verschrikkelijk toch?!

Wij, Suzanne, Jerry, Antonio, Ilse, Carmen, Luuc, Alessia, Sonia en Petra, hebben in onze eigen school- en werkcarrière heel wat docenten langs zien komen: soms hele goede en soms ook betreurenswaardig slechte. Want je kunt prachtige lesruimtes hebben, een supermooie website met veel mooie verhalen, maar wat maakt nu dat een cursist aan het eind van de rit echt heeft geleerd wat hij wilde leren?

Daarvoor moet je natuurlijk eerst weten WAT de cursist wil leren. En daar gaat het soms al helemaal mis. Want wat heb je eraan om, als jouw doel is om Italiaans te leren SPREKEN, elke week te luisteren naar een docent die saaie grammaticaregeltjes oplepelt zonder dat je ze echt leert gebruiken?

Na WAT komt HOE. En ook dat is belangrijk! Wij hebben heel wat docenten gezien die het boek openslaan op pagina 1 en pagina na pagina doorwerken waarbij de cursist meer in zijn boek zit te kijken, dan actief bezig is met het leren van de taal.

Het belangrijkste doel van onze cursussen is om je zo effectief en moeiteloos mogelijk Italiaans te leren SPREKEN. De nadruk ligt op conversatie en op DOEN, DOEN, DOEN.

Dat betekent absoluut niet dat grammatica bij ons niet belangrijk is. Maar grammatica moet wel functioneel zijn. We horen vaak van studenten die van andere scholen komen dat ze tijdens de lessen niet aan spreken toekwamen omdat de docent vooral heel veel grammatica-uitleg gaf. Uiteindelijk hadden ze veel gehoord, maar de taal weinig actief leren gebruiken. Daarnaast zijn de groepen vaak groot waardoor er te weinig ruimte is om te spreken en voor persoonlijke feedback van de docent.

Wij doen het zo

In welke spreeksituaties wil jij je kunnen redden? En welke woorden en grammatica heb je daarvoor nodig? We bouwen onze lessen goed op. We doen driloefeningen en vraag- en antwoordoefeningen (inmiddels bekend bij onze cursisten als ‘ping-pongen’), zodat je je deze woorden en structuren ook daadwerkelijk eigenmaakt. Van daaruit werken we stapsgewijs toe naar het zelfstandig gebruik van de taal in jouw persoonlijke context. We gebruiken origineel materiaal (denk aan kaartjes, plaatjes, en objecten), dat het leren niet alleen veel leuker, maar ook makkelijker maakt.

Onze groepen bestaan uit maximaal 5 personen zodat wij docenten de behoeftes van onze studenten ook echt zien, persoonlijk feedback kunnen geven en onze studenten steeds kunnen stimuleren om het geleerde in de praktijk toe te passen.

Suzanne

“Toen ik Lettere in 2008 oprichtte had ik al heel wat jaartjes lesgegeven aan verschillende taleninstituten. Daar kwam ik in aanraking met zeer uiteenlopende methodes en lestechnieken waarvan sommige me aanspraken en anderen veel minder. Ik voel van nature goed aan wat een ander nodig heeft en geloof daarnaast helemaal in de kracht van leren op een creatieve en tegelijkertijd goed opgebouwde manier. Aldoende leerde ik steeds beter inspelen op de cursist. Ik leerde het belang van herhaling, van doen, doen, doen en ik kwam erachter hoeveel makkelijker je leert als je je kunt ontspannen en het naar je zin hebt. Dit alles resulteerde in een eigen Lettere-methode, een persoonlijke en speelse aanpak en een professioneel bedrijf dat zich blijft vernieuwen en groeien.

Inmiddels geef ik de lessen niet meer alleen. Geleidelijk aan hebben de ervaren en bevlogen docenten die zich hieronder voorstellen zich aan het Lettere-team toegevoegd en dit voelt helemaal goed! We genieten ervan om dit mooie, verbindende werk samen te doen.”

Antonio

“Ik vind het heerlijk om anderen te kunnen verrijken met de kennis die ik in huis heb. Ook ik blijf mezelf zo steeds ontwikkelen. Als Italiaan ken ik mijn cultuur en taal natuurlijk door en door. Net als Suzanne voel ik de behoeftes van mijn cursisten goed aan en heb ik geleerd daar op een creatieve, interactieve en ontspannen manier op in te spelen. Ik wil dat mijn cursisten voelen dat het oké is en zelfs noodzakelijk om fouten te maken. Je zegt niet voor niets in het Italiaans Sbagliando s’impara (door fouten te maken leer je)!”

Antonio docent bij Lettere taaltrainingen Italiaans
Alessia, docente Italiaans bij Lettere Den Haag

Alessia

“De lesaanpak van Lettere sprak me meteen al aan: de kleine groepjes, de focus op conversatie, de interactieve lessen waarbij de cursist zich echt gezien voelt. Ik zie het onderwijzen van deze mooie taal als een dans. We doen het samen: ik leid, maar ik volg ook!

Ik vind het heerlijk om tijdens mijn lessen een ontspannen sfeer te creëren waarin de cursist tegelijkertijd ook uitgedaagd wordt om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben dol op taal, cultuur, kunst en muziek. Door je in een andere talen en culturen te verdiepen verbreed je je horizon enorm en dat zie ik echt als een verrijking.”

Carmen

“Het is echt heel fijn om deel uit te maken van dit team van enthousiaste collega’s. We wisselen ideeën uit, leren van elkaar en van de studenten en we verbreden onze culturele horizon enorm. Tijdens de lessen vind ik het belangrijk dat mijn studenten zich op hun gemak voelen en dat we het gezellig hebben. Dat is immers de ideale basis voor het leren van een taal.

Ik put uit mijn kennis en ervaring op het gebied van de Italiaanse cultuur, geschiedenis, kunst, taal en literatuur. Het contact met de studenten geeft me een enorme voldoening. Ik kan zeggen dat ik al zoveel lieve, sympathieke en wijze mensen en zelfs vrienden heb ontmoet! Ik voel me oprecht dankbaar voor deze ervaring.”

Carmen docente Italiaans bij Lettere taaltrainingen Italiaans
Jerry docent Italiaans bij Lettere

Jerry

“Toen ik Suzanne een leerde kennen, was er gelijk een klik. Ik was inmiddels al een tijdje in Nederland en echt op zoek naar een manier waarop ik mijn passie voor de Italiaanse taal en cultuur kon uitleven. Wat me bij Lettere gelijk aansprak was de persoonlijke aanpak en de weloverdachte lesmethode die zo goed aansluit op wat de meeste cursisten zoeken in een cursus. Lettere is ook een soort ‘familie’, met name door de ontspannen sfeer en de kleine groepjes, waardoor je elkaar goed leert kennen. Cursisten komen en gaan natuurlijk, zo gaat dat altijd, maar het is zeker geen uitzondering dat ze na een tijdje weer bij ons terugkomen voor een nieuwe cursus.”

Sonia

“Terwijl ik in Napels Italiaanse les gaf aan kinderen, kwam hier in Nederland Lettere op mijn pad. Ik vind het zo leuk om op deze manier verbonden te kunnen blijven met mijn thuisland en het werk dat ik altijd met zoveel liefde gedaan heb. Tegelijkertijd zie ik het als een prachtige kans om meer te leren over de Nederlandse taal en cultuur. 

Ik ben een groot liefhebber van de traditionele Napolitaanse komedie, de volkscultuur en Italiaanse tradities in het algemeen en geniet ervan om mijn ervaringen en kennis hierover te delen met mijn cursisten. De mooie culturele uitwisselingen die bij Lettere ontstaan ervaar ik echt als een verrijking.”

Sonia docente bij Lettere taaltrainingen Italiaans
Luuc, docent Italiaans bij Lettere taaltrainingen Italiaans, Italiaans leren Den Haag

Luuc

“Wat kan een man die net met pensioen is het beste gaan doen? Zijn passie volgen! En die passie is voor mij lesgeven en dan vooral taallessen Italiaans geven. Ik vind het zo mooi om te zien dat cursisten vertrouwen krijgen om iets in deze mooie taal te kunnen zeggen, hoe blij ze zijn als het lukt en het ook nog écht Italiaans klinkt! In het mooie team van Lettere ben ik de enige niet-Italiaan, al heb ik wel bijna mijn hele jeugd in Italië doorgebracht en nog steeds woont een deel van mijn familie daar. Italië is echt onder mijn huid gekropen. Dat wens ik alle cursisten ook toe: niet alleen Italiaans van lippen maar ook van hart!”

Petra

“‘Ik wilde dat ik op deze manier mijn vreemde talen had kunnen leren’, is het eerste wat ik dacht toen ik de methode van Suzanne meer in detail leerde kennen en toepassen. Interactieve lessen, kleine groepjes en een omgeving waarin mensen zich vrij voelen om uit hun comfortzone te stappen. En vooral de continue uitnodiging om te spreken, spreken, spreken.

Bij Lettere staan onze cursisten op de eerste plek. We gaan bij de lessen uit van hun interesses, behoeftes en vaardigheden. Ik ben nieuwsgierig van aard en geniet ervan om nieuwe mensen te leren kennen en ze mee te nemen op leeravontuur.”

Sonia docente bij Lettere taaltrainingen Italiaans
Ilse, teacher Dutch for Italians, Lettere Den Haag

Ilse

“Na zelf jarenlang de Italiaanse taal en cultuur te hebben bestudeerd, weet ik als geen ander dat het een uitdaging is om een nieuwe, vreemde taal te leren. Ik vind het daarom ontzettend leuk en leerzaam dat ik bij Lettere de kans heb gekregen om de Italiaanse cursisten te enthousiasmeren voor de Nederlandse taal en cultuur.

Het uitwisselen van ideeën met de studenten over de culturele en taalkundige verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Italië doet me telkens weer beseffen hoe mooi het is dat ik met de lessen bij Lettere deze twee werelden een stukje dichter bij elkaar kan brengen.​”

Wil je meer lezen over de basisprincipes van onze methode?

Lees dan dit artikel over 6 manieren waarop je makkelijker een taal leert.

Gratis taallessen

Spreekt dit je aan? Wil je op de hoogte gehouden worden van onze cursussen en wil je om de week onze gratis taalles ontvangen? Meld je dan hier aan!

Door je aan te melden geef je ons toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in onze privacyverklaring.